Lavína zranila maďarského horolezca

24.03.2008 Poprad

Vysoké Tatry 24. marca (TASR) - Lavína, ktorá spadla dnes popoludní z Folvarského hrebeňa do Doliny Zeleného plesa vo Vysokých Tatrách, zranila maďarského horolezca.
Pád lavíny oznámili Operačnému stredisku tiesňového volania Horskej záchrannej služby (HZS) na číslo 18 300 krátko po poludní o 12.25 h. Lavína zachytila troch maďarských horolezcov, ktorí liezli v ľadopáde a podľa prvých informácií jedného z nich zasypala.
Informácie však boli sprostredkované a spojenie so svedkami veľmi nekvalitné. Z Oblastného strediska HZS Vysoké Tatry okamžite vyrazila na terénnych vozidlách a snežných skútroch pozemná záchranná skupina so psovodom.
V zlom počasí po príchode na miesto zistili, že spolulezci zasypaného horolezca našli. Mal zlomenú ruku a poranenú hlavu v oblasti tváre. Záchranári HZS ho ošetrili a pomocou skútra a zvozných saní transportovali na Bielu vodu, kde ho prevzala posádka Záchrannej zdravotnej služby.
Vo Vysokých Tatrách je vyhlásený tretí stupeň lavínového nebezpečenstva. V dôsledku sneženia a vetra sa stupeň lavínového nebezpečenstva môže ešte krátkodobo zvýšiť.
 

Vyberte región